Hamarosan megszűnik a Jelentésközpont jelenlegi formájában, cikksorozatunkban az itt elérhető jelentéseket nézzük át, hogyan érhetjük el az egyes információkat a Kampányok lapon. Elsőként megnéztük a szűrési lehetőségeket, majd alaposan kiveséztük a keresési lekérdezések jelentését.
A mostani részben a hirdetések, hirdetési szövegek teljesítményének értékelését nézzük át, illetve kitérünk néhány fontos beállításra, amely befolyásolhatja az eredményeket.

Tesztelni, tesztelni, tesztelni…

A megfelelően válogatott kulcsszó listák mit sem érnek akkor, ha a felhasználók számára nem tudjuk megfogalmazni ajánlatainkat. A 25 karakteres címsor és a 2x35 karakteres hirdetési szöveg nem ad lehetőséget hosszas litániákban ecsetelni termékeink, szolgáltatásaink előnyeit.
Ezek a korlátok arra kell, hogy ösztönözzenek minden hirdetőt, hogy a legfontosabb 1-2 jellemzőt, a konkurenciához mérhető előnyt domborítsanak ki.

Kezdőként kevesen használják ki, hogy egy hirdetéscsoporthoz, vagyis egy kulcsszó listához több hirdetési szöveget is meg lehet adni. Miért is jó ez? Egyrészt, ha valaki ugyanarra a kifejezésre keres rá több alkalommal és ugyanazt a hirdetési szöveget látja a második, harmadik alkalommal teljesen ignorálhatja azt. Másrészt ugyanannál a terméknél, szolgáltatásnál van, akit egy ingyenes házhoz szállítás fog meg jobban, míg mások szívesebben klikkelnek olyan szövegre, képre, ahol azt látja: a listaárakból 10-20% kedvezményt kap megrendelése során.

Ahogyan a keresési lekérdezések vizsgálatánál igyekszünk minél inkább megismerni a felhasználók keresési szokásait (mire/mit keresnek?), úgy több hirdetési szöveg alkalmazásával megismerhetjük azt is, milyen szövegváltozatok, cselekvésre buzdító szavak fogják meg a legjobban az embereket (mire klikkelnek?).

Egy új hirdetéscsoport létrehozásakor célszerű 2-3 hirdetés változatot is létrehozni és megfigyelni egy 2-3 hetes vagy akár 1 hónapos teszt időszakot, majd kiértékelni, az egyes változatok miként teljesítettek. Ilyenkor a rosszul teljesítő hirdetések megjelenését akár le is lehet állítani és helyükbe új szövegeket létrehozni, hogy így egy újabb teszt időszakban mérjük össze a korábban győztes változatot új szövegekkel.

A teljesítmény kiértékelése

Korábban a Jelentésközpont Hirdetés teljesítménye jelentéséhez fordultunk, ha részletesebb adatokra voltunk kíváncsiak hirdetéseinkkel kapcsolatban. A tavaly bevezetett AdWords kezelőfelületen azonban már jó ideje megtekinthető minden fontos adat anélkül, hogy ehhez a Jelentésközponthoz kellene fordulnunk.

Klikkeljünk a bal oldali navigációs panelen tetszőleges kampányra vagy hirdetéscsoportra, majd a Hirdetések lapra és máris láthatjuk a beállított időszaknak megfelelő statisztikai adatokat.

A Jelentésközpontban a jelentés létrehozása előtt lehetőségünk volt pipákkal kiválasztani, milyen típusú hirdetések eredményei jelenjenek meg: szöveges, képes vagy mobil.

Az új felületen is lehetőségünk van erre a szűrésre a Szűrő gombra klikkelve:Mire ügyeljünk?

A kiértékelés során mindenképpen ügyeljünk a Megjelenítés aránya oszlopra. Ez mutatja meg nekünk, hogy a hirdetéscsoporton belül az egyes hirdetések a megjelenések hány százalékában jelentek meg.

Az, hogy egy keresés során melyik hirdetés jelenik meg, több tényezőtől is függ. Egyrészt elemzi a rendszer, hogy a kulcsszavak, a hirdetési szöveg és a cél oldal (vagyis ahová a kattintás után kerül a látogató) mennyire kapcsolódnak, harmonizálnak. Az olyan hirdetési változatok, amelyek teljesen kerülik a kulcsszó listában szereplő szavakat, valószínűleg kevesebbszer jelennek meg a rosszabb minőség miatt.

Másik fontos tényező az ún. hirdetésrotáció aktuális beállítása. Ez egy kampány szintű beállítás, amely azt mondja meg a rendszernek, hogy egy hirdetéscsoporton belül inkább azt a hirdetés variációt jelenítse meg, amelyik átkattintási aránya, illetve minőségi mutatója jobb (ezt hívjuk optimalizált beállításnak) vagy próbálja meg a lehetőségekhez mérten egyenletesen megjeleníteni az egyes variációkat (ezt egyenletes néven láthatjuk a kezelőfelületen). Klikkeljünk egyik kampányunkra a navigációs panelen, majd válasszuk a Beállítások lapot. Itt a Speciális beállítások szakaszban tudjuk megváltoztatni a hirdetésrotációt.


Fontos tudnunk, hogy az egyenletes beállítás nem azt jelenti, hogy egy hirdetéscsoporton belül minden hirdetésünk pontosan egyenlő alkalommal fog megjelenni adott időszak alatt. Ez azt jelenti, hogy minden hirdetés azonos eséllyel indul egy-egy aukció során, vagyis a rendszer nem teszi előrébb a rajtvonalat azoknál a hirdetéseknél, amelyek korábban jobb átkattintási arányokat hoztak.

Ha egy hirdetésváltozat rossz úgy szövegében, mint teljesítményében, az visszavetheti az eredményeket, ha egyenletes hirdetésrotációt alkalmazunk.
Megoszlanak a vélemények, melyiket érdemes használni, az én személyes véleményem az, hogy kezdetben érdemes kipróbálni az Egyenletes beállítást, mert eddigi tapasztalataim szerint kihozható egy közel azonos megjelenési arány és ilyenkor elmondhatjuk: a megfigyelt számadatok összehasonlíthatóak, mert valamennyi hirdetésünknek közel azonos arányban volt esélye jól teljesítenie.

Arra is ügyeljünk, hogy a céljainknak megfelelő adatokat értékeljük, és ezek segítségével döntsük el, melyik hirdetésváltozat futhat tovább és melyiket szüneteltetjük. Könnyen előfordulhat például olyan eset, amikor a szép átkattintási arányt elérő hirdetés hozza a kevesebb konverziót:


Házi feladatként nézzük át újra az első részben bemutatott szűrés funkciót és hozzunk létre egy olyan mentett szűrőt, amely csak az Elutasított hirdetéseket jeleníti meg.

Írta: Geiger Tamás
DuracellTomi Google AdWords Blogja